#köszibudapest - Mit adott nekünk 2015?

2016. május 28.

 

Budapest a szemünk láttára válik a világ legizgalmasabb fővárosává, néhány kreatív fiatal pedig úgy döntött: itt az ideje köszönetet mondani mindezért. A #köszibudapest kampány célja, hogy korrajzot fessen a jelen Budapestjéről olyan karakterek segítségével, akik közvetíteni tudják a főváros sokszínűségét.

Az eredeti cikket az Instlye.hu magazinban pubikálták  2015-ben. A #köszibudapest kampány első éve arcokat adott a fesztiválnak. Karaktereket, akik a maguk Budapestjét élik  és a saját útjtaikat járják utcáin.

A tavalyi Budapest Essentials által életre hívott #koszibudapest kampányban 27 ismert arc, 27 budapesti karakter meséli el, hogy neki mi Budapest. 

Ha kíváncsiak vagytok, hogy Adorjáni Bálint, Bánhalmi Kata, Bay Éva, Bozó Csongor, Buda Marci, Csete Manek Gábor, Éder Krisztián, Farkas Franciska, Havasi Zoli, Hervé Lóránt, Hitka Viki, Hőrich Nóri, Huszár Krisztián, Jordán Adél, Lakatos Márk, Matisz Nóra, Papp Regina, Péter László, Rainer Zsófi, Szabó Kimmel Tamás, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Szőke Zádor, Szűcs Péter, Tankó Tekla, Tóth András, Gáldi Vinkó Andi és Viszlay Márk szerint milyen ez a város, akkor jó helyen jártok! A fotókat Viszlay Márk készítette.

1. BUDA MÁRTON, MŰSORVEZETŐ, PETŐFI RÁDIÓ

koszi-budapest-kampany-essentials-2

Buda vagy Pest? Pest. Villamos vagy troli? Villamos. Széchenyi vagy Rudas? Rudas. Bor vagy sör? Sör. Pálinka vagy Unicum? Pálinka.


2. FARKAS FRANCISKA, SZÍNMŰVÉSZ

koszi-budapest-kampany-essentials-6

Mit mutatnál meg először egy külföldre érkező barátodnak? “Elindulnék vele gyalog a Városligettől végig az Andrássyn át a Lánchídon fel a Várba. Az Attila út és az Alagút utca sarkán a kifőzdében ennénk egy jó csirkét, onnan át az Erzsébet hídhoz. Ha még lenne ereje, felmennénk a Gellért-hegyre, aztán át a Szabadság hídon. A csarnokba is bemennénk sült kolbászért. Végig a Váci utcán le a Deák Ferenc térig, addigra be is esteledne, és elkezdhetnénk a kocsma körutat végig a Király utca, Kazinczy, Gozsdu vonalon.”


3. TÓTH ANDRÁS, DIVATTERVEZŐ, A USE UNUSED DIVATMÁRKA ALAPÍTÓJA

koszi-budapest-kampany-essentials-13

Miért vagy büszke Budapestre, mit szeretsz benne a legjobban? “Minden reggel, munkába menet átbiciklizem a Lánchídon. Ezt szeretem a legjobban a városban.”


4. HERVÉ-LÓRÁNTH ERVIN, KÉPZŐMŰVÉSZ

koszi-budapest-kampany-essentials-3

Szerinted mitől budapesti egy budapesti? “Hogy érzi a város minden rezdülését, identitását.”


5. HITKA VIKTÓRIA, KÉPZŐMŰVÉSZ

koszi-budapest-kampany-essentials-15

Mit tettél, és a jövőben mit szeretnél tenni Budapestért? “A ‘Budapest Rekonstrukció’ projektem – melyben rengeteg köztéri padot újítottunk fel gerilla akciók során – azt hiszem elég fontos állomása volt annak, hogy én is és mindenki, aki részt vett benne valóban magáénak érezze a várost. Az otthonunk és a kertünk lett, amit jó szeretni. Sokkal több, köztéri kortárs művészet kellene. Ezért talán tudnék tenni, csak kéne még egy élet.”


6. JORDÁN ADÉL, SZÍNMŰVÉSZ

jordan-adel-essentials-koszi-budapest

Mit tartasz a legpozitívabb fejleménynek a város életében? “Az egyre több bicikliút, és a pezsgő éjszakai élet, ami nagyon szimpatikus.”


7. BAY ÉVA, TV-BEMONDÓ, MŰSORVEZETŐ

koszi-budapest-kampany-essentials-16

Miért vagy büszke Budapestre, mit szeretsz benne a legjobban? “Akkor szeretem a legjobban, ha külföldről érkezem haza.”


8. HAVASI ZOLTÁN, BUDAPEST BIKE MAFFIA CIVIL SZERVEZET ELNÖKE

koszi-budapest-kampany-essentials-22

Mit tettél, és a jövőben mit szeretnél tenni Budapestért? “Az elmúlt pár évben a Budapest Bike Maffia mint közösség nagyon sokat tett azért, hogy sok rászoruló életét segítse. Étellel, jó szóval, törődéssel, reménnyel. Szeretném, ha ez fejlődne, ha egyre többen lennénk azok, akiknek nem mindegy, ha az utcán, vagy épp a szomszédjában rászoruló emberrel, családdal, nélkülöző gyerekekkel találkozik. Fejleszteni, fejlődni, többen lenni. Több empátiát, értést és megértést, kevesebb rászorulót, kevesebb üres ígéretet és dumát. Hatékonyabb segítséget. “


9. TANKÓ TEKLA, STYLIST, INSTYLE

koszi-budapest-kampany-essentials-9

Mit tartasz a legpozitívabb fejleménynek a város életében? “A leginkább a kreatív közeg előretörése és ennek hatásai nyűgöznek le, mint az egyre több szabadtéri program, pop-up kiállítóterek, külföldön is érvényesülő dizájnerek, akik mind-mind a város szellemiségét öregbítik.”


10. RAINER ZSÓFI, DIVATTERVEZŐ, A THEBÉTAVERSION DIVATMÁRKA ALAPÍTÓJA

koszi-budapest-kampany-essentials-20

Miért vagy büszke Budapestre, mit szeretsz benne a legjobban? “Szinte minden reggel, amikor bebiciklizem a műhelybe, eszembe jut, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy Budapesten élhetek. Ritka az olyan nap, amikor nem fedezek fel egy újabb homlokzatot, régi utcatáblát, vagy szép kovácsoltvas erkélyt, amit azelőtt még soha nem láttam.”

 


11. SZŰCS PÉTER, FŐSZERKESZTŐ, INSTYLE

koszi-budapest-kampany-essentials-25

Mit tettél, és a jövőben mit szeretnél tenni Budapestért? “Minden létező helyen igyekszem jó hírét kelteni a világban, amerre járok. Büszke vagyok arra, hogy egy Hollywood-i forgatókönyvíró – újságírót kísértem egyszer, aki egy sokoldalas összeállítást írt a Budapest élményeiről New York hip travel magazinjában, az Afarban, de a Lanvin divatház tervezője, Alber Elbaz is sok pozitív élménnyel tért haza Párizsba a háromnapos túránkról. Legutóbb az InStyle UK, a Wallpaper és a Surface magazin újságíróinak mutattam meg a várost és biztos vagyok benne, hogy sok jót fognak még hallani tőlük Budapestről a világban.”


12. PAPP REGINA, FŐSZERKESZTŐ, WE LOVE BUDAPEST

koszi-budapest-kampany-essentials-7

Miért vagy büszke Budapestre, mit szeretsz benne a legjobban? “Budapestben az a legjobb, hogy semmi sem a papírforma szerint működik. Karakterét a lakosok kreativitása és makacs szabadságérzete határozza meg. Emiatt különös energiával bír, és nekem ez a világ másik végén is hiányzik. Jó elmenni innen, de hazajönni a legjobb.”


13. HŐRICH NÓRA LILI, SZÍNMŰVÉSZ

koszi-budapest-kampany-essentials-10

Mit mutatnál meg először egy külföldre érkező barátodnak? “Attól függ kinek. Ha igényli a klasszikus turista módot, akkor a kötelező szépeken túl főleg a kis eldugott zugokat, vagy valami dekadens és/vagy elhagyatott helyet: az üres Lipótmezőt, a Péterfy kórház art deco váróját, a Füvészkertet vagy a kelenföldi hőerőművet.”


14. PÉTER LÁSZLÓ, MASSZŐR, RUDAS GYÓGYFÜRDŐ ÉS USZODA

koszi-budapest-kampany-essentials-14

Mit tartasz a legpozitívabb fejleménynek a város életében? “A dinamikus fejlődést, utcák, terek, épületek megújulását, a kerékpárutak bővülését, műemlékek megszépülését.”


15. ADORJÁNI BÁLINT, SZÍNMŰVÉSZ

koszi-budapest-kampany-essentials-11

Fixie vagy dutch? Fixie. Nagykörút vagy Kiskörút? Kiskörút. Szépművészeti vagy Ludwig Múzeum? Szépművészeti. Erkel vagy Katona? Radnóti. Burger vagy gyros? Gyros.


16. MATISZ NÓRA, MODELL, DJ

koszi-budapest-kampany-essentials-8

Nagykörút vagy Kiskörút? Kiskörút. Szépművészeti vagy Ludwig Múzeum? Ludwig. Erkel vagy Katona? Erkel. Burger vagy gyros? Gyros.


17. HUSZÁR KRISZTIÁN, SÉF, ZONA

koszi-budapest-kampany-essentials-5

Buda vagy Pest? Buda. Villamos vagy troli? Repülő. Széchenyi vagy Rudas? Széchenyi. Bor vagy sör? Sör. Pálinka vagy Unicum? Pálinka.


18. LAKATOS MÁRK, STYLIST

 

koszi-budapest-kampany-essentials-23

 


19. SZALAY-BOBROVNICZKY ALEXANDRA, FŐPOLGÁRMESTER-HELYETTES

koszi-budapest-kampany-essentials-21

Mit tettél, és a jövőben mit szeretnél tenni Budapestért? “A különböző kezdeményezéseknek meg kell találniuk az utat, hogy meg is valósulhassanak. Az önkormányzatnak ki kell tárnia a kapuit és fogadni, összekötni ezeket a kezdeményezéseket. Ez azt is jelenti, hogy ne csak a politikusok mondják meg milyen legyen Budapest, hanem az itt élők hangja is messzebbre kell, hogy elérjen. Nagy eredmény, hogy megalapította Budapest a városarculattal foglalkozó saját cégét, melynek feladata kezelni ezt a kérdéskört is. Nem tagadom, sokat várok ettől a vállalkozásunktól.”


20. SZŐKE ZÁDOR

koszi-budapest-kampany-essentials-1

Mit tartasz a legpozitívabb fejleménynek a város életében? “Hogy megynyilt az RIOS gördeszkapark.”


21. BOZÓ CSONGOR, FODRÁSZ

 

koszi-budapest-kampany-essentials-17

 


22. CSETE MANEK GÁBOR,  A TOLDI ÉS A LÄRM SZÓRAKOZÓHELYEK ÜZEMELTETŐJE

 

koszi-budapest-kampany-essentials-19

 

 


23. ÉDER KRISZTIÁN, FOTÓS

 

koszi-budapest-kampany-essentials-12

 


24. VISZLAY MÁRK, FOTÓS

 

koszi-budapest-kampany-essentials-18

 


25. SZABÓ-KIMMEL TAMÁS, SZÍNMŰVÉSZ

koszi-budapest-kampany-essentials-24

Buda vagy Pest? Buda. Villamos vagy troli? Villamos. Széchenyi vagy Rudas? Egyik sem. Bor vagy sör? Bor. Pálinka vagy Unicum? Pálinka.


26. GÁLDI VINKÓ ANDI, FOTÓS

vinko-andi

Buda vagy Pest? Pest.  Villamos vagy troli? Bicikli.  Széchenyi vagy Rudas? Rudas.  Bor vagy sör? Csillámpóni ital az el Rapidoban.  Pálinka vagy Unicum? Pálinka.


27. BÁNHALMI KATA, A DESIGN TERMINÁL KOMMUNIKÁCIÓS VEZETŐJE

 

Kata2

 

Forrás: Instlye.hu

Fotó: Viszlay Márk 

süti beállítások módosítása