Dunapest - Egy buli, amit a folyó szel ketté

2016. június 10.

Helló Budapest-lakók! Észrevettétek úgy igazán, hogy van egy folyónk? Egy csodálatos, hömpölygő folyam,  ami mellé először i.e. 89-ben, a mai Aquincum területén helyeztek el egy római helyőrséget, ami indikátora volt az egész város kialakulásának? Túl sok fejszámolás nélkül is több, mint 2000 éve lehetünk hálásak a Dunának, hogy szolgál minket nemcsak Budapest keretek között, amennyire csak erejéből telik. 

budapest-660187_960_720.jpg

Miért olyan nagy dolog ez? 

Jelenleg a Földön több mint egymilliárd ember nem jut tiszta ivóvíz­hez, két és fél milliárd nem ismeri a szennyvízelhelyezés fogalmát, előzetes becsléseknek köszönhetően két évtizeden belül  megnégyszereződhet a vízhiányos vidéken élők száma. Negyven-ötvenmillió négyzetkilométerre becsülik azt a te­rületet, ahol súlyos vízhiány várható.

Ehhez képest Magyarországon az egy főre jutó megújuló vízmennyiség évente mintegy 11 ezer köbméter, vagyis a világátlag kétszerese, ez Európában is kiemelkedő érték.
Az ivóvízfogyasztás is ennek megfelelően úgy oszlik meg, hogy a folyók mellett sok és jó minőségű (parti szűrésű) ivóvíz található, ezt használja több mint négymillió ember. Az Alföldön viszont néhol csak kevés és rossz minőségű – például arzénos vagy nitrátos – ivóvíz jut mintegy kétmillió embernek. 

Teljesen természetesnek venni tehát azt, amiben élünk, márcsak azért sem célszerű, mert máshol nemcsak folyót nem látnak soha, de mégcsak tiszta vizet is limitáltan.  

dp1_exact726w.jpg

A város egyik legfőbb értékének kiemeléseként jött létre a Dunapest Fesztivál, mely szeretettel várja látogatóit 2016. június 16-19. között. 

A Dunapest Fesztivál keretein belül kempingezhetünk a Népszigeten, részt vehetünk közösségi csónaképítő workshopon, sétálhatunk színházi-, filmes-, irodalmi-, urbanisztikai-, családi- és sportprogram helyszínek között. programok többsége ingyenes, és mindegyik kapcsolódik valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár a helyszínt tekintve.

view_dunapart_jovo_budapestje_a_dunan_kicsi.jpg

A négynapos esemény kilenc úszó és vízparti helyszínén összesen hatvan művészeti és urbanisztikai programot szervez a Kultúrkombinát Kft. Budapest Főváros Önkormányzatával és a BVA-val összefogásban. A rendezők szándéka, hogy fontos kortárs alkotókat mutassanak be és új együttműködéseket indítsanak el, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítják a figyelmet: a koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi felolvasások, filmvetítések mellett az amatőr hajóépítő workshoptól kezdve, a város és víz kapcsolatát feszegető szakmai beszélgetésen át a Dunát és a kapcsolódó városrészeket felfedező tematikus városi sétákig terjed a fesztivál urbanisztikai vetülete.

 

Bővebben:

http://dunapest.hu/hu

képek forrása: Dunapest.hu

adatok forrása: innoteka.hu

 

 

süti beállítások módosítása