Kövesd az Oroszlánt! Kövesd a fény útját!

2016. december 07.

Interjú Megyeri Andrással, a LaLuz csoport alapítójával

A Neked mit jelent Budapest? - kampány keretein belül, 2016. december 5-én került megrendezésre Budapesten az első, nemzetközileg is egyedülálló “sétáló fényfestés”, amelynek során a Szabadság híd és Margit híd közötti szakaszon, a rakparton sétálva bárki nyomon követhette Budapest címerállatának és a logóban is szereplő oroszlánnak szimbolikus fejlődéstörténetét a pesti bérházak falára vetítve. A fényfestés a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. támogatásával jöhetett létre, amelynek alapvető célja az volt, hogy felhívja az itt lakók figyelmét arra, hogy Budapest egy folyamatosan fejlődő és élhető város, ami mindenkinek mást jelent, egy dologban mégis kapcsolódunk egymáshoz: az itt élők összefogása szükséges a városarculat formálásához.

15111107_913129485484576_5125575510790690386_o.jpg

A Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által szervezett kampány művészeti partnere, a nemzetközileg is elismert magyar LaLuz Visuals fényfestő-csoport. A  LaLuz grandiózus vállalás során egy sétahajóról vezényelte a vizuális élményt. A kb. 30 méter nagyságú sétáló oroszlán útjának kultúrtörténeti jelentőségű képei között villantak fel a Neked mit jelent Budapest? szógyűjtő kampány lakosság által beküldött szavai is. A Laluz csoportosulás alapítójával, Megyeri Andrással beszélgettünk a városarculatra is hatást gyakorló vizuális projekt hátteréről.

laluz_megyeri_andras.JPG

Hogyan lesz valakiből fényfestő? 

MA: Az egyetemi évek alatt kezdtünk kísérletezni fénnyel, vetítéssel. A nekünk legendás frankhegyi bulik egyes helyszíneinek kialakításával és annak látványvilágának megteremtésével indult útjára a vizuális alkotómunka. Akkor még csak bíztunk benne, hogy később ez fő tevékenységünkké is válhat.  1999 óta dolgozunk a fénnyel folyamatosan, feladattól függően, hol többen, hol kevesebben, különböző felállásokban. Több éven keresztül jártunk és készítettünk vizuális anyagokat underground bulikba, pl. Tilos Rádió bulin a Kultiplexbe, vagy a Pecsába, és több kiváló szabadtéri partihelyszínekre.

kepernyofoto_2016-12-06_11_44_01.png

Ekkortájt alakult ki s maradt meg a jó kapcsolat több máig is aktív alkotó csapattal. Közös célunk volt, hogy az erős zenei élményeket finom vizuális hatásokkal egészítsük ki.

A LaLUZ jelenlegi formájában és ezzel a névvel hogyan született meg?

MA: Fotózásból indult, diára fotóztam, makró képeket és ezeket vetítettük egymásra szépen összemosva, mozgatva diaporáma jelleggel. Innen tértünk át fokozatosan a kézzel festett képek világába, és jutottunk el a mozgóképek és végül az interaktív vetítésekig. Egy Spanyolországban eltöltött aktív időszak után, ahol kézzel festett vászon képeket árultunk főként a helyieknek, döntöttem el, hogy vizualitással, fényfestéssel szeretnék foglalkozni. A La Luz szó spanyolul a fényt jelenti, szépen csengett és tetszett a jelentése is. 2005-től már aktívan a vetítés irányába fordultunk, és ehhez alakítottuk életvitelünket.

kepernyofoto_2016-12-06_11_45_29.png

Kik jelentik jelenleg a LaLuz magját?

MA: Az alapokat mindig együtt gondoljuk át és beszéljük meg, de azért nagyjából mindenkinek van egy területe, amiben erősebb, mint a többiek. Kara Dávid, az állóképes grafikai és interaktív tartalmakat készíti, Tóth Gergő és Bodor Andris, Sztojanovits Andi az animáció és mozgóképek alkotói, Téglás Zoli a fotózás megszállottja Tolmár Bencével, Jurák Gáborral együtt a kézi festést teszem bele a munkákba, és emellett az ötleteket, az alapkoncepciókat hozom. Dáviddal pedig néha gyerekeknek fényfestő műhelyfoglalkozásokat is tartunk. 

laluz_kara-megyeri.jpg

Mi az ars poeticátok lényege?

MA: Kezdetben úgy fogalmaztuk meg, hogy a belső fények, színes álmok, pszichedelikus víziók kivetülő részleteit igyekszünk feleleveníteni. Egyfajta nyitott tudatállapot megnyilvánulása, melyet a természet alapvető erői inspirálnak. A kézi festmények egyfajta organikus képződmények, melyben teret kap a véletlenszerűség és a természet egyszerűsége. A képekben egyszerre fedezhető fel a fraktálok összetettsége és néhány ecsetvonás letisztultsága, lehetne akár A Földről készült légi felvétel, vagy egy mikroszkópba való bepillantás. A digitális munkánknál igyekszünk analóg technikákat, sok kézi rajzot is alkalmazni, amellett, hogy ezeket a legújabb interaktív digitális technikákkal ötvözzük. A természet, a fák az erdő, a víz, a föld, a tűz szeretete és tisztelete közös nevező bennünk. Ez a kiindulópontunk, és ennek a közös emlékezetnek a felébresztése motivál minket.

kepernyofoto_2016-12-06_11_45_38.png

KB: Ez egyfajta világmegváltásnak hangzik…

MA: Nem az. Egyszerűen szeretnénk láttatni, hogy milyen szimbolikával bírnak a körülöttünk lévő dolgok: pl. ahogy madártávlatból gyűrődik egy hegység, ugyanúgy gyűrődnek lent egy kicsi festményen is a dolgok. Makroképek és mikrovilágok összekapcsolásával fejezzük ki közös értékrendünket, ami a természet szépségében és az élet egyszerűségében gyökerezik. Erre mutatunk inspiráló vizuális játékokat. 

KB: A Kövesd az Oroszlánt! az első olyan fényfestés a világon, amit egy mozgásban lévő hajóról vezényeltetek le. Hogyan készültetek fel erre a projektre?

MA: Pontosítanék: mi legalábbis még nem hallottunk ilyenről. A Fővárosi Önkormányzat és a BVA keresett meg minket azzal kapcsolatosan, hogy szeretnének egy olyan eseményt, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a városarculat közös ügy, a város pedig, amelyben élünk, közös és fejlődő élettér, nemzetközi szinten is elismert és élhető város. Az egész projekt szimbólumaként az oroszlánt váltasztottuk, hiszen a Neked mit jelent Budapest? kampány keretein belül került megvalósításra a fényfestés. Budapest címerállata az oroszlán, a célunk az volt, hogy a Duna mentén megelevenedjen a főváros jelképe. Az oroszlán fejlődésének útja Budapest történetével összekapcsolható.

setalo_oroszlan_hartyanyi_011_exact978w.jpg

(fotó: Hartyányi Norbert - Welovebudapest)

Hosszú felkészülési időszak előzte meg az eseményt. Az elmúlt évek tapasztalatai sokat segítettek. A kiindulási alapot mozgó járműből történő vetítés jelentette, amit olyan projektek alapoztak meg, mint a Hundertwasser megemlékezés. A festő születésének évfordulójára egy mozgó autóból vetítettük a város épületeire hazai művészek alkotásait, és idézeteket, amiket Hundertwasser képei inspiráltak. A Színes Város (szintén Megyeri András alapításával jegyzett alkotó csoportosulás) projekt keretein belül vetített, Vasarely ihlette futó zebránk animációja, amelyet Szurdi Andrással együtt készítettünk el.

KB: Mesélnél egy kicsit az oroszlán útjától és abban látható szimbolikáról? 

MA: Budapest címerállata az oroszlán és a griff, így viszonylag könnyű volt a feladatunk, hogy szimbolikus jelentéstartalommal töltsük fel az oroszlán útját. Az emberiség a kezdetek óta tiszteli az állatok által megszemélyesített archetípusokat. Az oroszlán felfedezhető ősi rítusokban, várost védő erőállatokként,  különböző kultúrákhoz kötődő jelképekben, egyetemes szimbólumokként. A vetítés során ezekre reflektáltunk. Az animáció készítést mindezek mellett Neked mit jelent Budapest? kampány során, a lakosság által beküldött szavak is inspirálták. Az első szakaszon az oroszlánt az erő megszerzésének útján, belső fejlődését, kiteljesedését követhettük nyomon. A másodikon pedig művészettörténeti utalásokkal találkozhatott a közönség a sétáló fényfestés során.

Az első szakasz az erő, a kiteljesedés útját jelenítette meg, bemutatta, hogy egy bizonytalan, kételyekkel teli állat hogyan válik méltóságteljes, büszke járású lénnyé. A súlyos testből hogyan lesz könnyed fénylény. A 2. szakasz művészettörténeti hivatkozásokat alkalmazott, utalások k meg a bauhausra, az op-artra, mert az oroszlán szinte minden kultúrkörben szimbolikus szereppel bír. Kinek mit jelent egy oroszlán? Ezt próbáltuk megmutatni. Látható volt benne kézirajz is, mert mi szeretjük az analóg művészetet és szeretjük ezt a digitálissal ötvözni. Minden tolódik a digitális megjelenítés felé, míg az analógban pl. nincs pixel, csak ecsethasználat van, és egészen más atmoszférát teremt egy kézzel készült alkotás kivetítése.

 KB: Mit szeretnétek még elérni, megmutatni a jövőben?

MA: Szeretnénk továbbra is úgy dolgozni, hogy az élményt jelentsen a közönségnek és nekünk is, szeretnénk lehetőleg értéket teremteni, új dolgokat megálmodni és megvalósítani. Szeretnénk olyan interaktív tartalmakat, installációkat kialakítani, melyek erősítik az ember és természet és különböző kultúrák közötti kapcsolatokat. Szeretnénk népi motívumokat, tradicionális mintázatokat, törzsi rajzolatokat úgy beemelni a munkáinkba, hogy azok vibrációja szavak nélkül is érezhetőek legyenek. 

laluz_visulas-tegla-kara-megyeri.jpg

Sokat gondolkodunk mostanában egyfajta vizuális inkubációs ház kialakításán, ahol megosztjuk látásmódunkat, és így tágabb közösségben alkothatunk, teremthetünk. A mi generációnknak nagy a felelőssége abban, hogy megmutassuk, a régi értékekből mit és hogyan tudunk átadni a következő generációnak.

Szervezők: Fővárosi Önkormányzat, BVA BUdapesti Vároarculati Nonprofit Kft.

Művészeti partnerek: Laluz Visuals