Kövesd az Oroszlánt! Kövesd a fény útját!

2016. december 07.

Interjú Megyeri Andrással, a LaLuz csoport alapítójával

A Neked mit jelent Budapest? - kampány keretein belül, 2016. december 5-én került megrendezésre Budapesten az első, nemzetközileg is egyedülálló “sétáló fényfestés”, amelynek során a Szabadság híd és Margit híd közötti szakaszon, a rakparton sétálva bárki nyomon követhette Budapest címerállatának és a logóban is szereplő oroszlánnak szimbolikus fejlődéstörténetét a pesti bérházak falára vetítve. A fényfestés a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. támogatásával jöhetett létre, amelynek alapvető célja az volt, hogy felhívja az itt lakók figyelmét arra, hogy Budapest egy folyamatosan fejlődő és élhető város, ami mindenkinek mást jelent, egy dologban mégis kapcsolódunk egymáshoz: az itt élők összefogása szükséges a városarculat formálásához.

15111107_913129485484576_5125575510790690386_o.jpg

A Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által szervezett kampány művészeti partnere, a nemzetközileg is elismert magyar LaLuz Visuals fényfestő-csoport. A  LaLuz grandiózus vállalás során egy sétahajóról vezényelte a vizuális élményt. A kb. 30 méter nagyságú sétáló oroszlán útjának kultúrtörténeti jelentőségű képei között villantak fel a Neked mit jelent Budapest? szógyűjtő kampány lakosság által beküldött szavai is. A Laluz csoportosulás alapítójával, Megyeri Andrással beszélgettünk a városarculatra is hatást gyakorló vizuális projekt hátteréről.

laluz_megyeri_andras.JPG

Hogyan lesz valakiből fényfestő? 

MA: Az egyetemi évek alatt kezdtünk kísérletezni fénnyel, vetítéssel. A nekünk legendás frankhegyi bulik egyes helyszíneinek kialakításával és annak látványvilágának megteremtésével indult útjára a vizuális alkotómunka. Akkor még csak bíztunk benne, hogy később ez fő tevékenységünkké is válhat.  1999 óta dolgozunk a fénnyel folyamatosan, feladattól függően, hol többen, hol kevesebben, különböző felállásokban. Több éven keresztül jártunk és készítettünk vizuális anyagokat underground bulikba, pl. Tilos Rádió bulin a Kultiplexbe, vagy a Pecsába, és több kiváló szabadtéri partihelyszínekre.

kepernyofoto_2016-12-06_11_44_01.png

Ekkortájt alakult ki s maradt meg a jó kapcsolat több máig is aktív alkotó csapattal. Közös célunk volt, hogy az erős zenei élményeket finom vizuális hatásokkal egészítsük ki.

A LaLUZ jelenlegi formájában és ezzel a névvel hogyan született meg?

MA: Fotózásból indult, diára fotóztam, makró képeket és ezeket vetítettük egymásra szépen összemosva, mozgatva diaporáma jelleggel. Innen tértünk át fokozatosan a kézzel festett képek világába, és jutottunk el a mozgóképek és végül az interaktív vetítésekig. Egy Spanyolországban eltöltött aktív időszak után, ahol kézzel festett vászon képeket árultunk főként a helyieknek, döntöttem el, hogy vizualitással, fényfestéssel szeretnék foglalkozni. A La Luz szó spanyolul a fényt jelenti, szépen csengett és tetszett a jelentése is. 2005-től már aktívan a vetítés irányába fordultunk, és ehhez alakítottuk életvitelünket.

kepernyofoto_2016-12-06_11_45_29.png

Kik jelentik jelenleg a LaLuz magját?

MA: Az alapokat mindig együtt gondoljuk át és beszéljük meg, de azért nagyjából mindenkinek van egy területe, amiben erősebb, mint a többiek. Kara Dávid, az állóképes grafikai és interaktív tartalmakat készíti, Tóth Gergő és Bodor Andris, Sztojanovits Andi az animáció és mozgóképek alkotói, Téglás Zoli a fotózás megszállottja Tolmár Bencével, Jurák Gáborral együtt a kézi festést teszem bele a munkákba, és emellett az ötleteket, az alapkoncepciókat hozom. Dáviddal pedig néha gyerekeknek fényfestő műhelyfoglalkozásokat is tartunk. 

laluz_kara-megyeri.jpg

Mi az ars poeticátok lényege?

MA: Kezdetben úgy fogalmaztuk meg, hogy a belső fények, színes álmok, pszichedelikus víziók kivetülő részleteit igyekszünk feleleveníteni. Egyfajta nyitott tudatállapot megnyilvánulása, melyet a természet alapvető erői inspirálnak. A kézi festmények egyfajta organikus képződmények, melyben teret kap a véletlenszerűség és a természet egyszerűsége. A képekben egyszerre fedezhető fel a fraktálok összetettsége és néhány ecsetvonás letisztultsága, lehetne akár A Földről készült légi felvétel, vagy egy mikroszkópba való bepillantás. A digitális munkánknál igyekszünk analóg technikákat, sok kézi rajzot is alkalmazni, amellett, hogy ezeket a legújabb interaktív digitális technikákkal ötvözzük. A természet, a fák az erdő, a víz, a föld, a tűz szeretete és tisztelete közös nevező bennünk. Ez a kiindulópontunk, és ennek a közös emlékezetnek a felébresztése motivál minket.

kepernyofoto_2016-12-06_11_45_38.png

KB: Ez egyfajta világmegváltásnak hangzik…

MA: Nem az. Egyszerűen szeretnénk láttatni, hogy milyen szimbolikával bírnak a körülöttünk lévő dolgok: pl. ahogy madártávlatból gyűrődik egy hegység, ugyanúgy gyűrődnek lent egy kicsi festményen is a dolgok. Makroképek és mikrovilágok összekapcsolásával fejezzük ki közös értékrendünket, ami a természet szépségében és az élet egyszerűségében gyökerezik. Erre mutatunk inspiráló vizuális játékokat. 

KB: A Kövesd az Oroszlánt! az első olyan fényfestés a világon, amit egy mozgásban lévő hajóról vezényeltetek le. Hogyan készültetek fel erre a projektre?

MA: Pontosítanék: mi legalábbis még nem hallottunk ilyenről. A Fővárosi Önkormányzat és a BVA keresett meg minket azzal kapcsolatosan, hogy szeretnének egy olyan eseményt, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a városarculat közös ügy, a város pedig, amelyben élünk, közös és fejlődő élettér, nemzetközi szinten is elismert és élhető város. Az egész projekt szimbólumaként az oroszlánt váltasztottuk, hiszen a Neked mit jelent Budapest? kampány keretein belül került megvalósításra a fényfestés. Budapest címerállata az oroszlán, a célunk az volt, hogy a Duna mentén megelevenedjen a főváros jelképe. Az oroszlán fejlődésének útja Budapest történetével összekapcsolható.

setalo_oroszlan_hartyanyi_011_exact978w.jpg

(fotó: Hartyányi Norbert - Welovebudapest)

Hosszú felkészülési időszak előzte meg az eseményt. Az elmúlt évek tapasztalatai sokat segítettek. A kiindulási alapot mozgó járműből történő vetítés jelentette, amit olyan projektek alapoztak meg, mint a Hundertwasser megemlékezés. A festő születésének évfordulójára egy mozgó autóból vetítettük a város épületeire hazai művészek alkotásait, és idézeteket, amiket Hundertwasser képei inspiráltak. A Színes Város (szintén Megyeri András alapításával jegyzett alkotó csoportosulás) projekt keretein belül vetített, Vasarely ihlette futó zebránk animációja, amelyet Szurdi Andrással együtt készítettünk el.

KB: Mesélnél egy kicsit az oroszlán útjától és abban látható szimbolikáról? 

MA: Budapest címerállata az oroszlán és a griff, így viszonylag könnyű volt a feladatunk, hogy szimbolikus jelentéstartalommal töltsük fel az oroszlán útját. Az emberiség a kezdetek óta tiszteli az állatok által megszemélyesített archetípusokat. Az oroszlán felfedezhető ősi rítusokban, várost védő erőállatokként,  különböző kultúrákhoz kötődő jelképekben, egyetemes szimbólumokként. A vetítés során ezekre reflektáltunk. Az animáció készítést mindezek mellett Neked mit jelent Budapest? kampány során, a lakosság által beküldött szavak is inspirálták. Az első szakaszon az oroszlánt az erő megszerzésének útján, belső fejlődését, kiteljesedését követhettük nyomon. A másodikon pedig művészettörténeti utalásokkal találkozhatott a közönség a sétáló fényfestés során.

Az első szakasz az erő, a kiteljesedés útját jelenítette meg, bemutatta, hogy egy bizonytalan, kételyekkel teli állat hogyan válik méltóságteljes, büszke járású lénnyé. A súlyos testből hogyan lesz könnyed fénylény. A 2. szakasz művészettörténeti hivatkozásokat alkalmazott, utalások k meg a bauhausra, az op-artra, mert az oroszlán szinte minden kultúrkörben szimbolikus szereppel bír. Kinek mit jelent egy oroszlán? Ezt próbáltuk megmutatni. Látható volt benne kézirajz is, mert mi szeretjük az analóg művészetet és szeretjük ezt a digitálissal ötvözni. Minden tolódik a digitális megjelenítés felé, míg az analógban pl. nincs pixel, csak ecsethasználat van, és egészen más atmoszférát teremt egy kézzel készült alkotás kivetítése.

 KB: Mit szeretnétek még elérni, megmutatni a jövőben?

MA: Szeretnénk továbbra is úgy dolgozni, hogy az élményt jelentsen a közönségnek és nekünk is, szeretnénk lehetőleg értéket teremteni, új dolgokat megálmodni és megvalósítani. Szeretnénk olyan interaktív tartalmakat, installációkat kialakítani, melyek erősítik az ember és természet és különböző kultúrák közötti kapcsolatokat. Szeretnénk népi motívumokat, tradicionális mintázatokat, törzsi rajzolatokat úgy beemelni a munkáinkba, hogy azok vibrációja szavak nélkül is érezhetőek legyenek. 

laluz_visulas-tegla-kara-megyeri.jpg

Sokat gondolkodunk mostanában egyfajta vizuális inkubációs ház kialakításán, ahol megosztjuk látásmódunkat, és így tágabb közösségben alkothatunk, teremthetünk. A mi generációnknak nagy a felelőssége abban, hogy megmutassuk, a régi értékekből mit és hogyan tudunk átadni a következő generációnak.

Szervezők: Fővárosi Önkormányzat, BVA BUdapesti Vároarculati Nonprofit Kft.

Művészeti partnerek: Laluz Visuals

 

És Neked mit jelent Budapest?

Mondd el egyetlen szóban!

nekedmitjelent_foto1.jpg

Kreatív és inspiráló felmérést indított a Fővárosi Önkormányzat városarculattal foglalkozó cége, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. A rendhagyó kutatás lényege, hogy kiderüljön, milyen szavakkal, kifejezésekkel fémjelzik az emberek Budapestet. Lehetőség? Otthon? Levegő? A főváros mindenkiben más érzeteket és gondolatot kelt. Az egyedi kampányt felvezető és gondolatébresztő videóban minden résztvevő más-más szóval lepte meg közönséget.  

A video ITT tekinthető meg!  


Neked mit jelent Budapest? – kampány egyetlen szóban várja a budapestiek gondolatait, érzéseit, a külön ebből a célból létrehozott szógyűjtő felületen, amely a BVA honlapján, az www.enbudapestem.hu/neked-mit-jelent-budapest oldalon érhető el. A leggyakrabban előforduló szavakat egy ízig-vérig “Budapest alkotta” kiállítás keretében lehet majd megtekintetni 2016. december elejétől a BVA által működtetett Budapest Projekt Galériában.

kepernyofoto_2016-10-25_11_08_39.png

fotó: Süveg Áron - Áron Süveg Photography

WEB: www.enbudapestem.hu

Facebook: www.facebook.com/varosarculat

BPG: www.facebook.com/budapestprojektgaleria

 

 

Elstartolt az I. Utcalimpia Budapesten!

OKTÓBER 1-én SPORTPÁLYÁVÁ VÁLTOZOTT A FŐVÁROS!

1 nap, 3 helyszín, 6 sportág, 1200 résztvevő— sport a belvárosban, sport mindenütt! Ez volt az első Budapest Urban Games – A Kezdetek! 

14589703_1375804399127220_6129033731533796659_o.jpg

Október 1-én elstartolt és hatalmas közönségsikerrel lezajlott az első budapesti Utcalimpia. A Budapest Urban Games a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által szervezett és a Budapest 2024 által támogatott rendhagyó sportesemény, melynek célja a városi sportolás nép-szerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása volt.

14566278_1373000442740949_4608475395324294743_o-2.jpg

Szurkolói hangulat, BUDAPEST URBAN GAMES érmek, kupák, pecsétgyűrűk, és sok más, vá-roshoz köthető ajándék talált gazdára. Kiváló teljesítmények születtek, de a rendezvény legfőbb érdeme, hogy valóban összekovácsolta a helyi sportközösségeket, a sportszerető lakosságot: az első évben közel 1200 lelkes résztvevő versenyzett.  A belvárosi pályákon, a Klauzál téren, a Madách téren és a Citadellán rendezett versenyeket a helyszínen és live streamen keresztül pedig még nagyobb számban követte a közönség.

14566278_1375972882443705_6416260114700589798_o.jpg

Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes, az esemény fővédnöke már a program előtt kiemelte: “Budapest egy speciális tér, egy speciális közeg, ráadásul 2016-ban a város triplán az olimpia lázában ég: a riói játékokon felül Budapest kandidál a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékokra is, és aktívan támogatta az első városi utcalimpiát Budapest Urban Games néven. Egy minden elemében budapesti program szervezése volt a cél, amit csak itt lehet megrendezni. Idén kipróbálta Budapest, de mindezt a hagyományteremtés szándékával.”.Az első városi sportok ver-senye program helyszínein tapasztaltak megerősítik ezt a hagyományteremtési szándékot, a buda-pestiek szerették a programokat, melyek után elkezdődnek a következő évi program tervezési munkái is.

14608803_1378143568893303_1197332472190593086_o.jpg

A cél továbbra is az, hogy csak úgy mint idén, a Fővárosi Önkormányzat és cége, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. a szervezőkkel autentikus helyszíneket találjon a városban, ahol épp-úgy izgalmas maga a sport, mint azt nézni, élvezni.

14567545_1377247545649572_3728485354081042078_o.jpg

Az ingyenes rendezvény megszervezése a városnak azért is kiemelten fontos, mert Budapesten rengeteg tér áll rendelkezésre, hogy azt birtokba vegyük – szintén ingyen. Budapest a mi városunk, mi élünk itt, használjuk a várost sportolásra is!

14556612_1374435139264146_5923425633470139908_o.jpg

Képek és beszámolók az alábbi oldalakon:

Web: www.budapesturbangames.hu

FB: facebook.com/bpurbangames.hu

 

Budapest Urban Games - Kezdődik az első utcalimpia Budapesten!

Valami történt ezen a nyáron, ami megmozdította az emberekben a szurkolói vágyat, csapattá kovácsolódott az ország és egyszerre dobbant a szív, egyszerre lettünk lelkesek és sportőrültek. A sport szeretete  hosszú-hosszú évek után új értelmet nyert,  ezért a Főváros úgy döntött, rendhagyó sporteseményt szervez a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel karöltve. Indul az első utcalimpia Budapesten, érkezik a BUDAPEST URBAN GAMES október 1-én!

bug_profil_5.png

 BUDAPEST URBAN GAMES 2016.10.01.

„Gyere ki, játsszuk le!”

 A kezdetek…

Változtassuk sportpályává a fővárost! 

A Budapest Urban Games a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által szervezett rendhagyó sportesemény, melynek célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása.

Az idei, "KEZDETEK" évben budapesti sportközösségek mérik össze erejüket a város különböző pontjain olyan helyszíneken, amelyeket eddig kikapcsolódásra, vagy közlekedésre használtunk, legyen az egy belvárosi utca, turisztikai látványosság, vagy elhagyott telek. Csatlakozz te is, gyere ki, JÁTSSZUK LE! 

bug_jatsszuk_le_cover_7c.png

2016-ban először csapatokat alkotunk és egyedi, különleges helyszíneken, szurkolói lelkesedéssel keltjük életre a tereket, megtöltjük sporttal a város több pontját. 

Jelentkezzetek a város legurbánusabb sporteseményére! Szerezzétek meg a legelső utcalimpia érmeit és hirdessétek velünk a sport szeretetét!

1 nap, amatőröknek, profi sportolóknak, de elsősorban a főváros lakóinak!

Október 1-én valami új kezdődik! Gyere ki és játsszuk le, Budapest!

bug_jatsszuk_le_cover_2.png

 

PROGRAMOK ÉS HELYSZÍNEK:

  1. Grund Foci Bajnokság | Klauzál tér: 

A grund foci érzés felelevenítése kerületi pályákon: belvárosi helyszínen kialakított bajnokság 4+1 fős csapatok részére. 

Nagykövetek: Vincze Ottó, Moldován Krisztián

kepernyofoto_2016-09-05_12_53_56.png

kepernyofoto_2016-09-05_12_54_37.png

  1. Urban Bike Verseny | Citadella sétány: 

Kerékpárverseny városi tekerőknek, futároknak, versenyzőknek, fanatikusoknak több kategóriában saját és MOL Bubi kerékpár segítségével!

kepernyofoto_2016-09-05_12_54_16.png

Nagykövetek: Benkó Barbi, Ábrók Norbi

  1. Snake Run Futóverseny | Klauzál tér - VII.kerület utcái:

Futóverseny a Klauzál térről indítva, rendhagyó pályaútvonalon, az ismert Nokia játék mintájára, kígyózó vonalvezetéssel.

Nagykövetek: Bartucz Bori, Markocsán Sándor

kepernyofoto_2016-09-05_12_54_26.png

  1. Pingpong Verseny | Klauzál tér: 

Az asztalitenisz szerelmesei kipróbálhatják egyesben és párosban is a pingpong újragondolt változatát, a TTX-et (Table Tennis X), amely az anyasportág szabályaira épül, de azokat rendkívül „lazán" alkalmazza.

Nagykövet: Póta Georgina

kepernyofoto_2016-09-05_12_55_11.png

IDŐPONT:

Versenyek: 2016. október 1., szombat 10-20 óráig

Díjátadó: Klauzál tér 2016. október 1. 21 órától

After: Mazel Tov 2016. október 1. 22 órától

bug_jatsszuk_le_cover_3.png

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Web: www.budapesturbangames.hu

FB: facebook.com/bpurbangames

 

IDŐPONT:

Versenyek: 2016. október 1. szombat 10-19 óráig

Díjátadó: Klauzál tér 20 órától

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Web: www.budapesturbangames.hu

FB: facebook.com/bpurbangames

 

SZERVEZŐK:

kepernyofoto_2016-08-31_10_13_39.pnguntitled-3.png

 

bp2024-big-2.png

 

Figyelem! A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

 

Neked mit jelent Budapest?

#miBudapestünk
Gondolatébresztés indul! Elgondolkoztál már azon, hogy Neked mit jelent Budapest? Új videónkban erre keressük a választ. Szerintünk fontos, hogy vegyük észre a jót, és fedezzük fel, amit még nem biztos, hogy elég jól ismerünk. Ez a kisfilm egy kampány első eleme, amiben adott közösséget megmozgató véleményvezérek fejezik ki a saját szavaikkal az első gondolatot, ami a városról az eszükbe jut. És Nektek mit jelent Budapest?
#éldát #fedezdfel #csodálkozzrá #veddészre